A. Organizarea sistemului Educational

Ca de altfel orice in Statele Unite, sitemul universitar american este si el BIG!!! Adica este mare si ... putin altfel decat cel de la noi. Studentii care se hotarasc sa se inscrie la facultate pot alege dintre mii de institutii de invatamant, mari sau mici, publice sau particulare, asezate in toate partile Statelor Unite. Alegerea universitatii potrivite pentru tine este cruciala pentru a profita de avantajul de a studia in America.

In continuare voi prezenta pe scurt sistemul de invatamant, si te voi familiariza cu termenii pe care ii vei intalni, in cele mai multe cazuri.

Incepand cu aproximativ varsta de 6 ani, copiii americani incep scoala. Primii 8 ani de invatamant poarta numele de "elementary school", iar urmatorii 4, clasele 9-12, adica liecul, poarta numele de "high school", "elementary school" sau, in unele documente, "lycee".

Unii americani isi termina educatia o data cu terminarea liceului, dar multi hotarasc sa si-o continue prin inscrierea la diferite facultati, de la asa numitele " community college", colegiu local, in general de doi ani, la "4 year college" sau "university". Admiterea in invatamantul superior nu se face printr-n examen ca si in Romania! Pentru a te inscrie la aceste colegii sau universitati, treci printr-un proces indelungat, care incepe cu aproximativ 18 luni inainte de data la care doresti sa incepi studiile (anul universitar incepe, de regula, in august-septembrie). Trebuie sa completezi si sa trimiti niste formulare numite "application forms", sa treci cu succes diferite teste de aptitudini, de cunostinte in unele materii, si in limba engleza.

Daca esti acceptat, te inscrii la facultatea respectiva in primul nivel al sistemului universitar, numit "the undergraduate level". Acest nivel este format din patru ani, si anume the freshman year (primul an), the sophomore year (anul doi), the junior year (anul trei) si the senior year (anul patru). In urma absolvirii cu succes a acestor patru ani, obtii o diploma anumita "Bachelor's Degree", descrisa in amanunt in cartea Cristinei Carp.

In functie de decizia fiecareia din aceste institutii, anul universitar este impartit in doua semestre (de cate 3-4 luni fiecare) sau trei trimestre. Daca facultatea adopta sistemul sememstrelor, fiecare student trebuie sa se inscrie la 4 pana la 6 cursuri pe semestru. Daca facultatea adopta sistemul trimestrelor, fiecare student trebuie sa se inscrie la 3 pana la 4 cursuri pe trimestru. In timpul verii studetii au posibilitatea de a alege intre vacanta sau cursuri de vara, numite "summer school", cursuri oferite pentru a-i ajuta pe studenti sa progreseze multumitor spre absolvire sau sa reparcurga acele cursuri la care au obtinut note "grades" sau "marks" slabe in timpul anului universitar. In America, studentul este notat cu un sistem de note ce variaza de la A (excelent) la F (picare), si care fiecare echivaleaza cu un punctaj pe o scara de la 0 la 4, unde 4.0 este cea mai mare medie (numita "GPA"=grade point average, in traducere libera, media noastra generala).

Pentru a obtine diploma "Bachelor's Degree", fiecare student trebuie sa urmeze un anumit plan de cursuri numit "curriculum". Partile componente ale acestui "curriculum" se numesc cursuri.

Spre deosebire de marea majoritate a universitatilor europene, universitatile americane nu cer studentilor lor sa studieze un anumit domeniu din primul an de facultate. Primii doi ani sunt dedicati, in general, studiului materiilor umaniste, al stiintelor naturale si sociale, cursurile generale dedicate acestor discipline fiind numite "core courses", sau "distribution requirements." Specializarea intr-un anumit domeniu incepe doar din anul 3 de facultate, cand fiecare student trebuie sa se inscrie la mai multe cursuri apartinand toate unui anume domeniu pe care acesta si-l alege. Acest domeniu prioritar de studiu se numeste "major". Diploma obinuta la sfarsitul celor patru ani de studiu la nivelul "undergraduate" specifica "major"-ul. Studentii pot sa isi aleaga "major"-ul dintr-o mare varietate de domenii, incepand cu cele traditionale, ca: matematica sau biologia, si terminand cu cele mai esoterice cum sunt limba chineza, cibernetica sau studiile africane. Studentii straini spun ca unul dintre cele mai fascinante aspecte ale frecventarii unei facultati americane il reprezinta marea varietate de cursuri oferite si posibilitatea de a incerca multe dintre ele in timpul primilor ani de studiu--un adevarat "bufet intelectual".

Urmatoarea pagina